Обикновена виолетка

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Lepista nuda (Bull.) Cooke
семейство Tricholomataceae (Есенни гъби)

У нас Обикновена виолетка, Боровинка, Синьовица.

По света Wood blewit (английски), Pied bleu (френски), Violette Rötelritterling (немски), Рядовка фиолетовая (руски).

Шапка Първоначално звънчевидна, по-късно плоска до леко вдлъбната, с вълнообразен ръб. Виолетова, при по-старите екземляри избледняваща или кафеникава. Месеста и с подвит ръб при неразвитите напълно гъби. Диаметър до 15 cm.

Пънче Синкаво-виолетово. Цилиндрично, но понякога бухалковидно или леко удебелено в основата, където сраства със субстрата. В горната част бледо, като заскрежено. Височина до 10 cm.

Ламели Нагъсто разположени, виолетови, прираснали към пънчето със зъбче.

Месо Дебело, бледовиолетово в шапката и в пънчето, с приятна, ароматна миризма.

Спори Споровият прашец е бледорозов. Размерът на спорите е 6-8 х 4-5 μm.

Местообитание Расте поединично или на групи сред гниеща шума и иглички, както в широкoлистни, така и в иглолистни гори. Среща се най-често през есента (IX-XI) и рядко през пролетта и лятото. Видът е широко разпространен.

Коментар Смята се за отлична ядлива гъба, но само след продължителна топлинна обработка. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Не е подходяща за сушене.

Сходни видове Виолетовият цвят на Обикновената виолетка е забележителен и много характерен, но в гората се срещат и други гъби с подобно оцветяване.

  1. Сходен ядлив вид е Ливадната виолетка (Lepista personata). Среща се по пасища, ливади и други затревени места, без наложителното присъствие на дървета. При нея само пънчето е синьо-виолетово, докато шапката и месото са белезникави.
  2. Lepista sordida (Мрачна виолетка). Често срещана гъба с цветове и хабитат като на виолетката, но с по-тънкомесести шапка и пънче и като цяло с по-малки размери на развитите гъби.
  3. Lepista glaucocana. Рядък вид който се среща в гори и се различава от Обикновената виолетка с по-бледите си цветове на шапката, ламелите и пънчето. Вместо ароматна, тази гъба има слаба, но неприятна миризма. Стари екземпляри на L. nuda с избледняли шапки обикновено запазват наситения виолетов цвят в областта на ламелите и пънчето.
  4. Cortinarius sp. Различни видове кортинариуси с виолетово оцветяване на цялата гъба и други видове, при които само пънчето, ламелите или шапката са виолетови. Повечето са редки и трудно се различават един от друг, но имат общи черти. При всички видове Cortinarius споровият прашец е ръждиво-кафяв, а при младите гъби се наблюдава и кортина (пръстеноподобна структура от опънати влакна). Кортината се разкъсва и влакната увисват от пънчето и скоро се оцветяват от падащите върху тях кафяви спори. Някои видове, които лесно може да се сбъркат с виолетката, са Cortinarius purpurascens, Cortinarius violaceusCortinarius hercynicus, Cortinarius camphoratus, Cortinarius traganus, Cortinarius alboviolaceus, Cortinarius caerulescens, Cortinarius cyanites, Cortinarius dibaphus и други.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Обикновена виолетка (Lepista nuda).

Обикновена виолетка (Lepista nuda). Ламелите са виолетови и гъсти.

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновена виолетка (Lepista nuda). При млади гъби шапката е с месест, подвит ръб.

Обикновени виолетки (Lepista nuda). Шапките на по-старите екземпляри често избледняват.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 14 Март, 2015

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>