Как е правилно да се берат гъби?

В България съществуват различни неправилни теории свързани с разпознаването и брането на гъби предназначени за консумация. Много от тях се предават от уста на уста и се срещат дори в някои книжни издания. Тази страница има за цел да разсее тези свързани с начините на събиране на ядливи гъби.

Посетители на сайта ще установят, че в сайта са публикувани множество снимки на гъби, които са откъснати с цели пънчета, тоест не са отрязани с помощта на нож. Много гъбари се засягат най-вече от гледката на ядливи манатарки откъснати по този начин.

„Не късайте гъбите с корена! Не скубете гъбите! Увреждате мицела! Нищо няма да порасне отново на това място!“

Дори тези твърдения да звучат добронамерени и да показват загриженост за екологията на определени гъби, нито едно от тях не е правилно или научно обосновано.

Интересно е, че съществува и втори лагер, който има противоположна теория, опровергаваща отрязването с нож.

„Ако отрежете гъбата, остатъка в почвата загнива и е входна врата за инфекции.“

Това твърдение е също неправилно.

Становището на manatarka.org относно споровете как трябва да се берат гъбите е, че начина на бране не е от значение. Нито единия, нито другия начин оказват вреда върху гъбния организъм или повлияват способността му да плододава отново.

Защо е добра практика откъсването на гъби?

Често основата на пънчето носи важна информация за определяне вида на гъбата. Някои отровни видове гъби имат белези разположени в основата на пънчето, които помагат да се различат лесно от сходни, ядливи видове. Някои добре известни примери са Карболовата печурка (Agaricus xanthodermus), която има разширена и пожълтяваща основа на пънчето и Бялата мухоморка (Amanita verna) с нейната волва наподобяваща торбичка. Дори и да не познаваме тези особености на гъбите, при търсене съвета на по-опитен гъбар, отрязаните гъби затрудняват определянето.

Как можем да помогнем за опазването на гъбните находища?

Тук ще дадем няколко съвета, които теоретично могат да помогнат за опазване на гъбните находища и дори за създаване на нови такива.

  • Не унищожавайте и не променяйте местообитанията!
  • Не обирайте всички гъби в едно находище. По този начин давате шанс на гъбния организъм да създаде и да разпръсне своите спори.
  • Оставяйте старите плодни тела в гората. Те са източници на огромен брой зрели спори.
  • Пренасяйте набраните гъби в торби или съдове с отвори, например кошници. Така осигурявате възможност на спорите да се разпръснат върху по-голяма площ докато пътувате.

 

3 коментара Как е правилно да се берат гъби?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>