Червена мухоморка

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Белите ламели, пънче и пръстен са видими.

Amanita muscaria (L.) Lam.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Червена мухоморка.

По света Fly agaric (английски), Fausse oronge, Amanite tue-mouche (френски), Fliegenpilz (немски), Мухомор красный (руски).

Шапка Отначало кълбовидна, после полукълбовидна до изпъкнала и накрая плоска, до леко вдлъбната. Яркочервена до оранжево-червена. Повърхността е гладка, лъскава и лепкава, покрита с множество пирамидални, бели или жълтеникави брадавици – остатъци от общо покривало. Брадавиците понякога опадат, особено под въздействието на дъжд. Ръбът е съвсем леко набразден. Диаметър до 30 cm.

Понякога се намират екземпляри с по-светли шапки от самото начало и някои автори ги назовават като вариетети или форми. Такива са Amanita muscaria var. aureola (с оранжева шапка непокрита от брадавици) и Amanita muscaria var. formosa (с жълта до жълто-оранжева шапка с брадавици). Други автори пък дават имена на екземпляри, където брадавиците имат различен цвят. Примери са Amanita muscaria f. flavivolvata (с жълти брадавици и жълт цвят по пръстена и пънчето) и Amanita muscaria var. fuligineoverrucosa (с бели, но по-късно сивеещи брадавици). Дали те представляват отклонения от нормата или имат истинска таксономична стойност не е изяснено.

Ламели Бели, нагъсто разположени и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, луковично-удебелено в основата с остатъци от общото покривало (волва), с пръстен. Бяло. Пънчето понякога пожълтява вследствие на измиването на пигмент от шапката. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено. Под него пънчето е покрито с груби власинки. Височина до 25 cm.

Пръстен Широк, висящ. Бял, като по периферията му се намират малки бели до жълтеникави брадавици. Горната повърхност е гладка или фино набраздена вертикално.

Волва Под формата на няколко редици от бели брадавици, обикалящи разширението в основата на пънчето.

Месо Бяло, но под кожицата на шапката е възможно да има жълта до червена ивица. Няма особени миризма и вкус.

Спори Споровият прах е бял. Размерите на спорите са 9.5-10.5 х 7-8 μm.

Местообитание Расте в иглолистни и широколистни гори. Гъбата образува микориза с широк кръг дървесни видове, благодарние на което е разпространена по цял свят, като у нас се среща главно със смърч (Picea), бреза (Betula), бор (Pinus) и бук (Fagus) по планините. Плододава през лятото и есента.

Коментар Червената мухоморка е най-добре познатата гъба от детските илюстрации и фолклора. Тя се смята за силно отровна. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Съдържа в себе си два алкалоида – мусцимол и иботенова киселина. Трябва да се отбележи, че съдържанието на мускарин в нея е незначително. Симптомите на отравяне са разнообразни и се проявяват сравнително бързо след 1 до 4 часа, но варират между отделни индивиди. Те включват гадене, потене, нестабилна походка, промяна в поведението, сънливост, халюцинации и други.

Някои хора консумират Червена мухоморка с цел да предизвикат халюцинации. Тази нейна черта е известна още от ритуалите на сибирски и финландски шамани. Други правят опити да обезвредят и консумират тази гъба като неколкократно изваряват и изхвърлят водата. Въпреки това, макар да са редки, има исторически сведения за причиняване на тежки отравяния и смърт. Прочетете повече за отравянето с Червена мухоморка в статията Синдром на невротропно гъбно отравяне.

От незапомнени времена мляко с натрошени вътре парченца Червена мухоморка се използва за борба с мухи и насекоми.

Сходни видове Сходен вид с червена шапка е ядливата Булка гъба (Amanita caesarea). При A. caesarea ламелите и пънчето са жълти, докато при A. muscaria те са бели. A. caesarea има волва под формата на торбичка, докато при A. muscaria волвата е сведена до брадавици обикалящи разширението в основата на пънчето.

Amanita regalis е един рядък вид Amanita, който се среща в иглолистни гори в северна и централна Европа. Той се различава от A. muscaria по това, че гуглата е кафява вместо червена и расте в асоциация само със смърч. Може да видите този вид в публикацията Гъби в Швеция.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Шапката е покрита с многобройни, малки, бели брадавици.

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млада Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Волвата се състои от бели брадавици разположени в редици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Брадавиците се отмиват лесно от дъжда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Шапката понякога избледнява.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Месото е бяло навсякъде освен под кожицата.

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Стари плодни тела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нетипична Червена мухоморка (Amanita muscaria) с по-светла шапка.

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria) с жълтеникави брадавици.

Червени мухоморки (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 10 Ноември, 2019 г.

Върни до горе

9 коментара Червена мухоморка

 • Къде в България и по кое време могат да се открият

  • pavel

   Потърсете червената мухоморка през август и септември в брезови и смърчови гори в Родопите, Рила, Пирин и Витоша. Среща се и на много други места, но има голяма вероятност да откриете в посочените планини стига времето да не е прекалено сухо. Прочетете параграфа Местообитание по-горе.

 • Татяна Иванова

  Виждала съм около х.Кумата на Витоша, а също така и в ниските части на Рила Amanita muscaria, но оранжев вариант. Може ли да се счита, че това е Amanita persicina.

  • pavel

   Amanita persicina не е европейски вид. Най-вероятно става въпрос за някои от по-светлите вариетети на този вид упоменати в описанието.

 • Патера

  А дали може да се срещне по Странджа? Много ми е мерак да видя

 • Васил

  В Родопите, източно от хотел „Копривките“. Септември, октомври, цели пътеки.

 • Виктор

  Между хижа Марица в Рила и кантона на водохващането по пътя за Заврачица в смърчовата гора (1800-1900 нмв), Септември месец колкото искаш.

 • Диян

  Боровец, непосредствено до Царска Бистрица. Много са разпростанени в Рила.

 • Ели

  15 октомври 2022 г. – в иглолистната гора над с. Орцево, Родопи – по туристическата пътека, водеща към гр. Якоруда. Много често се среща от двете страни на пътеката.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>