Червена мухоморка

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Белите ламели, пънче и пръстен са видими.

Amanita muscaria (L.) Lam.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Червена мухоморка.

По света Fly agaric (английски), Fausse oronge, Amanite tue-mouche (френски), Fliegenpilz (немски), Мухомор красный (руски).

Шапка Отначало кълбовидна, после полукълбовидна до изпъкнала и накрая плоска, до леко вдлъбната. Яркочервена до оранжево-червена. Повърхността е гладка, лъскава и лепкава, покрита с множество пирамидални, бели или жълтеникави брадавици – остатъци от общо покривало. Брадавиците понякога опадат, особено под въздействието на дъжд. Ръбът е съвсем леко набразден. Диаметър до 30 cm. Понякога се намират и екземпляри с по-бледи шапки от самото начало и те се смятат от някои автори като вариетети. Такива са Amanita muscaria var. aureola и Amanita muscaria var. formosa.

Ламели Бели, нагъсто разположени и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, луковично-удебелено в основата с остатъци от общото покривало (волва), с пръстен. Бяло. Пънчето понякога пожълтява вследствие на измиването на пигмент от шапката. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено. Под него пънчето е покрито с груби власинки. Височина до 25 cm.

Пръстен Широк, висящ. Бял, като по периферията му се намират малки бели до жълтеникави брадавици. Горната повърхност е гладка или фино набраздена вертикално.

Волва Под формата на няколко редици от бели брадавици, обикалящи разширението в основата на пънчето.

Месо Бяло, но под кожицата на шапката е възможно да има жълта до червена ивица. Няма особени миризма и вкус.

Спори Споровият прах е бял. Размерите на спорите са 9.5-10.5 х 7-8 μm.

Местообитание Расте в иглолистни и широколистни гори. Гъбата образува микориза с широк кръг дървесни видове, благодарние на което е разпространена по цял свят, като у нас се среща главно със смърч (Picea), бреза (Betula), бор (Pinus) и бук (Fagus) по планините. Плододава през лятото и есента.

Коментар Червената мухоморка е най-добре познатата гъба от детските илюстрации и фолклора. Тя се смята за силно отровна. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Съдържа в себе си два алкалоида – мускарин и мускаридин, както и халюциногенното вещество буфотенин. От незапомнени времена мляко с натрошени вътре парченца червена мухоморка се използва за борба с мухи и насекоми. Симптомите на отравяне се проявяват сравнително бързо, след 1 до 4 часа, и са много различни за различните хора. Някои хора я консумират в известни количества, за да получат халюцинации – тази черта на червената мухоморка е известна още от ритуалите на сибирските и финландските шамани. Смята се, че сушените шапки съдържат от пет до десет пъти по-силен халюциноген от пресните.

Сходни видове Сходен вид с червена шапка е ядливата Булка гъба (Amanita caesarea). При A. caesarea ламелите и пънчето са жълти, докато при A. muscaria те са бели.

Amanita regalis, е един рядък вид Amanita, който се среща в иглолистни гори в Европа. Той се различава от A. muscaria по това, че гуглата е кафява вместо червена и расте в асоциация само със смърч.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Шапката е покрита с многобройни, малки, бели брадавици.

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млада Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Волвата се състои от бели брадавици разположени в редици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Брадавиците се отмиват лесно от дъжда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Шапката понякога избледнява.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Месото е бяло навсякъде освен под кожицата.

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Стари плодни тела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 6 Април, 2019 г.

Върни до горе

4 коментара Червена мухоморка

 • Къде в България и по кое време могат да се открият

  • pavel

   Потърсете червената мухоморка през август и септември в брезови и смърчови гори в Родопите, Рила, Пирин и Витоша. Среща се и на много други места, но има голяма вероятност да откриете в посочените планини стига времето да не е прекалено сухо. Прочетете параграфа Местообитание по-горе.

 • Татяна Иванова

  Виждала съм около х.Кумата на Витоша, а също така и в ниските части на Рила Amanita muscaria, но оранжев вариант. Може ли да се счита, че това е Amanita persicina.

  • pavel

   Amanita persicina не е европейски вид. Най-вероятно става въпрос за някои от по-светлите вариетети на този вид упоменати в описанието.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>