Ледена коса

Ледена коса.

Exidiopsis effusa (Bref. ex Sacc.) Möller
семейство Auriculariaceae

У нас Ледена коса.

По света Hair ice (английски), Cheveux de glace (френски), Haareis (немски), Ледяные волосы (руски).

Местообитание Образуванието ледена коса представлява дълги и изключително тънки ледени кристали, които се образуват по повърхността на мъртви клони на широколистни дървета. Клоните могат да са стоящи или паднали по земята, но типично са с обелена кора и влажни.

Дълги години е имало предположения за връзка между появата на кристалите и присъствието на гъба, но без да е изяснено коя е гъбата и как се случва това. Участието на Exidiopsis effusa в образуването на ледена коса беше потвърдено от немски и швейцарски учени през 2015 г. Гъбата задава формата на ледените кристали и предотвратява рекристализацията им в по-едри кристали. (Evidence for biological shaping of hair ice, D. Hoffman, G. Preuss, C. Matzler, Biogeosciences Discussions 12(7), 2015)

Ледената коса се образува при подходящи метеорологични условия. Тъй като кристалите обикновено се наблюдават в определени моменти през късна есен и зима, за подходящи се смятат спокойно време с висока влажност и температура на въздуха малко под 0°C. Вече образувани кристали сублимират или се топят при промяна в тези условия.

Самата гъба плододава като образува тънко, белезникаво или розово покритие с мека консистенция върху същата дървесина. Може да се наблюдава целогодишно във влажно време.

Коментар Неядлива гъба.

Ледена коса.

Ледена коса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ледена коса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 23 Януари, 2021 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>