Черна бучка

Черни бучки (Helvella atra).

Helvella atra J. König
семейство Helvellaceae

синоними Helvella fallax Quél., Leptopodia atra (J. König) Boud.

У нас Черна бучка.

По света Helvelle noire (френски), Schwarze Lorchel (немски), Лопастник черный (руски).

Местообитание Разнообразни гори в низините и планините. Расте върху почва. Плододава поединично или на малки групи от пролетта до есента. Не често срещан вид, пропуска се лесно.

Природозащитен статус Видът е внесен в Червената книга на Република България с категория „Уязвим“ (VU). Повече информация можете да намерите в електронното издание на Червената книга.

Коментар Има неизвестна ядливост. Установено е, че близки видове Helvella съдържат гиромитрин и е желателно всички да се избягват.

Сходни видове Helvella atra много умело се крие благодарение на дребния размер и невзрачния цвят, но се определя лесно. Шапката със седловидна форма, гладка отгоре и отдолу и мъхестото, неоребрено пънче издават вида. Оцветяването е сиво-черно, но варира в степен и обхват при пънчето, както се вижда в снимките на тази страница.

Helvella pezizoides е по-слабо познат вид. Описва се с космата или влакнеста долна повърхност на шапката, но има подобна форма и оцветяване.

Helvella lacunosa (Сиво-черна бучка) е един от най-често срещаните видове от този род и се отличава лесно по оребреното пънче.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Черни бучки (Helvella atra). Шапките са със седловидна форма.

Черна бучка (Helvella atra). Пънчето е с цвета на шапката и не е оребрено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Черни бучки (Helvella atra).

Черни бучки (Helvella atra).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Черни бучки (Helvella atra).

Черни бучки (Helvella atra).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 31 Декември, 2019 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>