Отровна млечница

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

Lactarius torminosus (Schaeff.) Gray
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Отровна млечница, Розова мъхната млечница, Лъжлива млечница, Мъхнатка.

По света Woolly milkcap (английски), Lactaire à toison (френски), Birken-Milchling (немски), Волнушка розовая (руски).

Шапка С диаметър до 12 cm, отначало като калпаче с вдлъбнато дъно, после става силно вдлъбната дори фуниеподобна, с подвит ръб. Цветът на шапката е жълточервен или розов, приличен на цвета на месото, с няколко концентрични, по-тъмни, червенооранжеви зони. В пълна възраст ръбът на шапката надебелява и става плъстен, рунтав (космат) с по-светъл или по-тъмен цвят, отколкото е общият тон.

Ламели Белезникави, бледо розови, с месночервен оттенък, леко низходящи по пънчето; те са правилни и гъсти, редуващи се по-къси с по-дълги.

Пънче С дължина до 10 cm и дебелина 1-2.5 cm. Има по-блед цвят отколкото шапката, но е в общия тон; изпуска бял млечен сок, като остарее, става трошливо и кухо.

Месо Бяло до бледорозово, доста дебело; като се разчупи, изпуща бяло мляко, непроменящ цвета си, което има силен пиперлив лютив вкус, а понякога и нагорчава.

Спори Безцветни, с амилоидни мрежести орнаменти, имат вид на къси елипси, с размер 7-10 x 6-8 μm. Споровият прашец е белезникав.

Местообитание Расте в смесени и широколистни гори и храсталаци, но винаги под или около брези (Betula). Често при наличие на бор (Pinus), заедно с Рижиката (Lactarius deliciosus). Появява се от началото на юли и продължава до края на октомври.

Коментар Множество европейски автори определят гъбата като отровна, понеже предизвиква стомашно-чревни разстройства. (Източници: №1,2,5,7,8,9) В северни региони като Русия и Скандинавия я използват за храна след специална кулинарна подготовка. (Източници: №1,8,22)

Сходни видове

 1. Lactarius pubescens (Бяла мъхеста млечница) прилича много на Lactarius torminosus, защото има космат ръб и расте в близост до брези.  Отличава с кремав до бледорозов цвят в центъра на шапката, и отсъствие на концентрични зони.
 2. Lactarius mairei е с охрена до кафява космата шапка и се среща в широколистни гори.
 3. Рижиката (Lactarius deliciosus) има оранжево месо и мляко, гладък, некосмат ръб на шапката и не люти.

Текста подготвиха И. Трайков и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Отровни млечници (Lactarius torminosus). Концентричните кръгове са видими на тези по-бледи екземпляри.

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Младо плодно тяло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Ламелите са белезникави до бледорозови.

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Месото е бяло до бледорозово.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 29 Декември, 2019 г.

Върни до горе

7 коментара Отровна млечница

 • Lyubovbg

  Аз съм от руския север. Там хората осоляват за зимата отровната млечница (волнушка) в големи каци или в емайлирани кофи. Като деца сме яли много салата със сметана от тези гъби с варени картофи. Никой нямаше проблеми. Не разбирам защо тук в България се смята за отровна. А за мезе към водката е супер!!!

 • Тодоров

  Колкото по на север се отива, толкова по малко са отровните гъби. До екватора почти всички гъби са отровни.

 • Тези легенди за руснаците , че дообработват отровни гъби и ги консумират изглежда да са вярни.Няма как да се изчисти отровната гъба и винаги ще остане много или малко токсична.

 • Владимир

  в Русия тази гъба сол (не мариновани) е невероятно вкусна. това е вярно, аз самият руски. Абсолютно отровни гъби е малък, много условно годни за консумация, тогава трябва да бъде в състояние да ги готвя.

 • Карин

  присъединявам се за розова мъхнатка, има я в разни близки цветове. гъбата е лукс в Скандинавия и Русия, вкусна е и няма никаква отрова, изкупува се дори, има търговсо значение…. преварява се като всяка млечница, осолява и е най разкошната позната салата. така се правят всички млечници и е сновния начин на приготвяне. например в Швеция до скоро са ритали манатарките…в магазините продават млечници в саламура , но никакви манатарки….. аз съм жив сле хиляди изядени мъхнатки

 • Карин

  Lactarius torminosus е обявена във Финландия за гъба с търговска стойност…от официален национален орган…Евира, за качество и здравословност на продоволствия, орган който контролира всичко в страната, дори одобрява лекарствата, контролира митници и внос.
  Тази мъхнатка се използва тотално от населението. Само една се смята за слабо отровна, тя е с прозрачна течност и не се консумира в днешно време.
  Lactarius turpis, черна млечница, особенно вкусна, също с някакви съмнения за канцерогенност преди 15 г, вече не при нови изследвания, гъба с ценни вкусови качества

 • kати

  гъбата въобще не е отровна. в цяла Скандинавия точно тази се прави на сметанови салати и е лукс.. . продава се във всеки един магазин…чак е вече смешно това твърдение. ядем от 40г

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>