Отровна млечница

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

Lactarius torminosus (Schaeff.) Gray
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Отровна млечница, Розова мъхната млечница, Лъжлива млечница, Мъхнатка.

По света Woolly milkcap (английски), Lactaire à toison (френски), Birken-Milchling (немски), Волнушка розовая (руски).

Шапка С диаметър до 12 cm, отначало като калпаче с вдлъбнато дъно, после става силно вдлъбната дори фуниеподобна, с подвит ръб. Цветът на шапката е розов, приличен на цвета на месото, с няколко концентрични, по-тъмни, червенооранжеви зони. В пълна възраст ръбът на шапката надебелява и става плъстен, рунтав (космат) с по-светъл или по-тъмен цвят, отколкото е общият тон.

Ламели Белезникави, бледорозови, с месночервен оттенък, леко низходящи по пънчето; те са правилни и гъсти, редуващи се по-къси с по-дълги. При нараняване отделят бяло мляко.

Пънче С дължина до 10 cm и дебелина 1-2.5 cm. Има по-блед цвят отколкото шапката, но е в общия тон; изпуска бял млечен сок, като остарее става трошливо и кухо.

Месо Бяло до бледорозово, доста дебело; като се разчупи изпуща бяло мляко непроменящо цвета си. Има силен пиперлив лютив вкус, а понякога и нагорчава.

Спори Безцветни, с амилоидни мрежести орнаменти, имат вид на къси елипси, с размер 7-10 x 6-8 μm. Споровият прашец е белезникав.

Местообитание Расте в смесени и широколистни гори и храсталаци, но винаги под или около брези (Betula). Често при наличие на бор (Pinus), заедно с Рижиката (Lactarius deliciosus). Появява се от началото на юли и продължава до края на октомври.

Коментар Множество европейски автори определят гъбата като отровна, понеже предизвиква стомашно-чревни разстройства. (Източници: №1,2,5,7,8,9) В северни региони като Русия и Скандинавия я използват като деликатес след специална кулинарна подготовка. (Източници: №1,8,22)

Сходни видове

 1. Lactarius pubescens (Бяла мъхеста млечница) прилича много на Lactarius torminosus, защото има космат ръб и расте в близост до брези. Отличава се с кремав до бледорозов цвят в центъра на шапката и светъл ръб и отсъствие на концентрични зони.
 2. Lactarius mairei е с охрена до кафява космата шапка. Рядък вид от широколистните гори.
 3. Рижиката (Lactarius deliciosus) има оранжеви шапка и ламели, отделя оранжево мляко и не люти. Расте в асоциация с борове.

Текста подготвиха И. Трайков и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Младо плодно тяло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Ламелите са белезникави до бледорозови.

Отровна млечница (Lactarius torminosus). Месото е бяло до бледорозово.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отровни млечници (Lactarius torminosus). Концентричните кръгове са видими при тези по-бледи екземпляри.

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отровни млечници (Lactarius torminosus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 4 Юли, 2021 г.

Върни до горе

7 коментара Отровна млечница

 • Lyubovbg

  Аз съм от руския север. Там хората осоляват за зимата отровната млечница (волнушка) в големи каци или в емайлирани кофи. Като деца сме яли много салата със сметана от тези гъби с варени картофи. Никой нямаше проблеми. Не разбирам защо тук в България се смята за отровна. А за мезе към водката е супер!!!

 • Тодоров

  Колкото по на север се отива, толкова по малко са отровните гъби. До екватора почти всички гъби са отровни.

 • Тези легенди за руснаците , че дообработват отровни гъби и ги консумират изглежда да са вярни.Няма как да се изчисти отровната гъба и винаги ще остане много или малко токсична.

 • Владимир

  в Русия тази гъба сол (не мариновани) е невероятно вкусна. това е вярно, аз самият руски. Абсолютно отровни гъби е малък, много условно годни за консумация, тогава трябва да бъде в състояние да ги готвя.

 • Карин

  присъединявам се за розова мъхнатка, има я в разни близки цветове. гъбата е лукс в Скандинавия и Русия, вкусна е и няма никаква отрова, изкупува се дори, има търговсо значение…. преварява се като всяка млечница, осолява и е най разкошната позната салата. така се правят всички млечници и е сновния начин на приготвяне. например в Швеция до скоро са ритали манатарките…в магазините продават млечници в саламура , но никакви манатарки….. аз съм жив сле хиляди изядени мъхнатки

 • Карин

  Lactarius torminosus е обявена във Финландия за гъба с търговска стойност…от официален национален орган…Евира, за качество и здравословност на продоволствия, орган който контролира всичко в страната, дори одобрява лекарствата, контролира митници и внос.
  Тази мъхнатка се използва тотално от населението. Само една се смята за слабо отровна, тя е с прозрачна течност и не се консумира в днешно време.
  Lactarius turpis, черна млечница, особенно вкусна, също с някакви съмнения за канцерогенност преди 15 г, вече не при нови изследвания, гъба с ценни вкусови качества

 • kати

  гъбата въобще не е отровна. в цяла Скандинавия точно тази се прави на сметанови салати и е лукс.. . продава се във всеки един магазин…чак е вече смешно това твърдение. ядем от 40г

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>