Обикновена виолетка

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Lepista nuda (Bull.) Cooke
семейство Tricholomataceae (Есенни гъби)

У нас Обикновена виолетка, Боровинка, Синьовица.

По света Wood blewit (английски), Pied bleu (френски), Violette Rötelritterling (немски), Рядовка фиолетовая (руски).

Шапка Първоначално звънчевидна, по-късно плоска до леко вдлъбната. Виолетова, при по-старите екземляри избледняваща или кафеникава. Месеста. Ръбът често има вълнообразен ход и при неразвитите напълно гъби е подвит, но по-късно се изправя. Диаметър до 15 cm.

Пънче Синкаво-виолетово. Цилиндрично, но понякога бухалковидно или леко удебелено в основата, където сраства със субстрата. В горната част бледо, като заскрежено. Височина до 10 cm.

Ламели Нагъсто разположени, виолетови, прираснали към пънчето със зъбче.

Месо Дебело, бледовиолетово в шапката и в пънчето, със силна и приятна, ароматна миризма.

Спори Споровият прашец е бледорозов. Размерът на спорите е 6-8 х 4-5 μm.

Местообитание Расте поединично или на групи сред гниеща шума и иглички, както в широкoлистни, така и в иглолистни гори. Също расте на открито сред треви по пасища и ливади. Среща се най-често през есента (IX-XI) и рядко през пролетта и лятото. Видът е широко разпространен.

Коментар Смята се за отлична ядлива гъба, но само след продължителна топлинна обработка. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Не е подходяща за сушене.

Сходни видове Виолетовият цвят на Обикновената виолетка е забележителен и много характерен, но в гората се срещат и други гъби с подобно оцветяване.

  1. Сходен ядлив вид е Ливадната виолетка (Lepista personata). Среща се по пасища, ливади и други затревени места, рядко под дървета. При този вид само пънчето е синьо-виолетово, докато шапката и месото са белезникави.
  2. Lepista sordida (Сивкава виолетка). Често срещана гъба с цветове и хабитат като на виолетката, но с по-тънкомесести шапка и пънче и като цяло с по-малки размери на развитите гъби. Миризма при този вид трудно се долавя.
  3. Lepista glaucocana. Рядък вид който се среща в гори и се различава от Обикновената виолетка с по-бледите си цветове на шапката, ламелите и пънчето. Вместо ароматна, тази гъба има слаба, но неприятна миризма. Стари екземпляри на L. nuda с избледняли шапки обикновено запазват наситения виолетов цвят в областта на ламелите и пънчето.
  4. Cortinarius sp. (Паяжинници). В този род има изобилие от видове с виолетово оцветяване, които лесно могат да се сбъркат с L. nuda. Примери са Cortinarius purpurascens, Cortinarius violaceusCortinarius hercynicus, Cortinarius camphoratus, Cortinarius traganus, Cortinarius alboviolaceus, Cortinarius caerulescens, Cortinarius cyanites, Cortinarius dibaphus, Cortinarius salor, Cortinarius terpsichores, Cortinarius variicolor и много други. Трябва да се запомни, че при всички видове Cortinarius споровият прашец е ръждивокафяв, а при младите гъби се наблюдава и кортина (пръстеноподобна структура от опънати влакна). Кортината се разкъсва и влакната увисват от пънчето и скоро се оцветяват от падащите върху тях кафяви спори. Такава кортина никога не се образува при L. nuda.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Обикновена виолетка (Lepista nuda).

Обикновена виолетка (Lepista nuda). Ламелите са виолетови и гъсти.

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновена виолетка (Lepista nuda).

Обикновена виолетка (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda). Ръбът на шапката е подвит при млади гъби.

Обикновени виолетки (Lepista nuda). Стари екземпляри често губят яркото оцветяване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda). Екземпляри с кафеникави шапки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновена виолетка (Lepista nuda).

Обикновени виолетки (Lepista nuda).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 29 Април, 2021  г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>