Leucoagaricus americanus

Leucoagaricus americanus.

Leucoagaricus americanus (Peck) Vellinga
семейство Agaricaceae (Печуркови)

синоним Leucoagaricus bresadolae (Schulzer) Bon

У нас Няма име.

По света Lépiote de Bresadola, Lépiote fasciculée (френски), Büscheliger Egerlingsschirmpilz (немски), Белошампиньон американский, Белонавозник Брезадолы (руски).

Местообитание В гори, паркове, градини и на открити места, обикновено на ниска надморска височина. Расте върху компост, дървени трици разпиляни по земята или от гниеща дървесина. Сезонът е през лятото и есента. Рядък вид в България. Разпространен в южна и средна Европа, Северна Америка и Азия.

*Находката на Янка Денова е от широколистна гора (дъб и бук) в полите на Странджа в района на гр. Приморско, септември 2023 г.

Коментар Не са много литературните издания, в които е спомената тази гъба, а ядливостта ѝ е противоречива. В някои европейски книги гъбата е записана като отровна или вероятно отровна. (Източници: №9,10,13,18) В американски сайтове е записана като ядлива, но с предупреждение, тъй като може да се обърка с други видове сърнелки, които са отровни. (Източници: Messiah.edu, Mykoweb.com, Missouri Department of Conservation)

Сходни видове Това е една особена сърнелка със сравнително едър размер. При нараняване месото бързо пожълтява и след това почервенява и покафенява. Пънчето носи висящ пръстен и има разширение в долната част, а основата е стеснена.

Други сърнелки от род Leucoagaricus също почервеняват след нараняване, като Leucoagaricus badhamii, Leucoagaricus croceovelutinus и Leucoagaricus pilatianus, но не минават през жълта фаза. Тези видове плододават върху богата почва в гори и паркове.

Leucoagaricus meleagris расте на туфи върху компост и трици. Шапките имат по-ситни люспици.

Leucoagaricus americanus.

Leucoagaricus americanus.

 

 

 

 

 

 

 

Leucoagaricus americanus.

Leucoagaricus americanus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 11 Ноември, 2023 г.

Върни до горе