Розов фалус

Phallus hadriani.

Phallus hadriani Vent.
семейство Phallaceae

синоним Phallus imperialis Schulzer

У нас Розов фалус.

По света Dune stinkhorn (английски), Satyre des dunes (френски), Dünen-Stinkmorchel (немски), Весёлка Адриана (руски).

Местообитание Обикновено расте на открити места върху песъчлива почва. Може да се засече в градини, паркове и гробища, по пасища, по брегове на реки, сред дюни и много рядко в гори (за разлика от типично горския вид Phallus impudicus). Плододава поединично или на малки групи през лятото и есента. Вид разпространен в низините.

Природозащитен статус Видът е записан в Червения списък на гъбите в България с категория „Почти застрашен“ (NT). (Red List of fungi in Bulgaria, M. M. Gyosheva, C. M. Denchev, E. G. Dimitrova, B. Assyov, R. D. Petrova & G. T. Stoichev, Mycologia Balcanica 3, 2006)

Коментар Неядлива гъба.

 

Phallus hadriani. Младото, неразвито плодно тяло е обгърнато от розова мембрана наречена перидий.

Phallus hadriani. Развити плодни тела с шапки вече оголени от покриващата ги по-рано спорова маса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phallus hadriani.

Phallus hadriani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phallus hadriani.

Phallus hadriani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 2 Ноември, 2022 г.

Върни до горе

3 коментара Розов фалус

 • Александър Грозданов

  Интересни съобщения за находки на Розов фалус във Фейсбук групата „Гъбите и тъбарите“: На 26 юли Vili Vasileva съобщи за масово нашествие на гъбата в нейната и на съседите й зеленчукови градини в село Студена. Молеше за помощ да се отърве от миризмата им и получи компетентен съвет от Snezha Toncheva. На 31 юли Valeri Filipov написа и показа снимки на плодни тела, видяни на поляна край парка в Овча купел, София – на две места по 3-4 екземпляра. Какво необикновено гъбно лято!

 • Елена Нанкова

  Във вилната зона на град Хасково намерих розов фалус в различни степени на развитие.Намерих го на няколко места. Лично аз го срещам за втори път. Преди 3-4 години го срещнах в Хас. мин. бани.20 11 19.

 • villi simeonova

  Вили Симеонова
  За мен беше извънредна среща, тъй като за първи път ми се случва да видя подобна гъба. Само една. Оказа се, че не е за първи път срещана тук, район на 20км от гр. Добрич, по пътя за гр. Шумен.
  Сред треви, на доста песъчлива почва.
  Ще имам възможност да наблюдавам дали и други такива ще се появят в този влажен период.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>