Розов фалус

Phallus hadriani.

Phallus hadriani Vent.
семейство Phallaceae

синоним Phallus imperialis Schulzer

У нас Розов фалус.

По света Dune stinkhorn (английски), Dünen-Stinkmorchel (немски).

Местообитание Обикновено расте на открити места в низините върху песъчлива почва. Може да се срещне и в градини, паркове и много рядко в гори (за разлика от типично горския вид Phallus impudicus). Плододава поединично или на малки групи през есента.

Природозащитен статус Почти застрашен. Повече информация и снимки на вида може да намерите в сайта за Гъбите от Червената книга на България.

 

Phallus hadriani. Младото, неразвито плодно тяло е обгърнато от розова мембрана наречена перидий.

Phallus hadriani. Развити плодни тела с шапки вече оголени от покриващата ги по-рано спорова маса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 19 Ноември, 2014

Върни до горе

1 comment to Розов фалус

  • Александър Грозданов

    Интересни съобщения за находки на Розов фалус във Фейсбук групата „Гъбите и тъбарите“: На 26 юли Vili Vasileva съобщи за масово нашествие на гъбата в нейната и на съседите й зеленчукови градини в село Студена. Молеше за помощ да се отърве от миризмата им и получи компетентен съвет от Snezha Toncheva. На 31 юли Valeri Filipov написа и показа снимки на плодни тела, видяни на поляна край парка в Овча купел, София – на две места по 3-4 екземпляра. Какво необикновено гъбно лято!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>