Polyporus arcularius

Polyporus arcularius.

Polyporus arcularius (Batsch) Fr.
семейство Polyporaceae

У нас Няма име.

По света Spring polypore (английски), Weitloecheriger Stielporling (немски), Трутовик вазоподобный (руски).

Шапка Отначало слабо изпъкнала, по-късно плоска или слабо фуниевидна. На цвят кремава и покрита с кафеникави люспи, разположени най-гъсно в центъра. Ръбът първоначално е подвит, но скоро след това се изправя. По ръба се намират стърчащи власинки. Диаметър до 5 cm. Със стареенето пожълтява или потъмнява.

Тръбички Бели, плитки и низбягващи спрямо пънчето. Порите са полигонални, широки и издължени в посока от центъра към ръба на шапката.

Пънче Цилиндрично или слабо разширено в основата. Дължината обикновено е близка до диаметъра на шапката – 5 cm. Кремаво до кафеникаво и мъхесто. Централно разположено спрямо шапката.

Месо Бяло. Тънко, но жилаво и еластично. Миризмата е гъбена, но няма особен вкус.

Спори Споровият прашец е бял. Спорите са цилиндрични, с размери 7-10 х 3-4 μm.

Местообитание Среща се през пролетта върху мъртва широколистна дървесина – обикновено стари клони, паднали по земята. Може да се срещне в горите и на открити места, навсякъде, където са попаднали случайно мъртви клони. Плододава на групи и се намира често от гъбари, търсещи смръчкули (като Обикновената смръчкула – Morchella esculenta) по същото време на годината.

Коментар Неядлива. (Източници: №9,13,15)

Сходни видове Гъбата се разпознава лесно поради особеностите в местообитанието и периода на растеж, но и по власинките по ръба на шапката и широките, полигонални и издължени пори. Късният полипорус (Polyporus brumalis) е сходен вид, но има по-тъмно оцветена шапка.

Текста подготви П. Неделев.

Polyporus arcularius. По ръба се намират стърчащи власинки.

Polyporus arcularius. Порите са бели, широки и издължени.

 

 

 

 

 

 

 

 

Polyporus arcularius.

Polyporus arcularius. Стари плодни тела.

 

 

 

 

 

 

 

 

Polyporus arcularius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 2 Май, 2017 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>