Russula amoenolens

Russula amoenolens.

Russula amoenolens Romagn.
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Няма име.

По света Camembert brittlegill (английски), Russule à odeur de topinambour (френски), Camembert-Täubling (немски).

Шапка Дълго време полукълбовидна, накрая почти плоска, но остава вдлъбната в центъра. Сива, сиво-кафеника, понякога кафяво-черна в централната част. Повърхността е суха и финонабръчкана, във влажно време – мазна. Ръбът е набразден и изправен. Кожицата се обелва до половината от разстоянието до центъра. Диаметър до 6 cm.

Ламели Бледокремави, с кафеникави петна след нараняване. Умерено гъсти, частично прираснали и чупливи.

Пънче Цилиндрично или слабо разширено в основата. Бледосиво. Височина до 5 cm.

Месо Бяло. Тънко, крехко. Вкусът е подчертано лютив. Миризмата е слаба, но сложна и бива описвана в литературата по разнообразни начини: сперматична, на сирене камамбер, на артишок, на сварени ракообразни, на Russula amoena, Lactifluus volemus и други.

Спори Споровият прашец е кремав. Спорите са с размери 6.5-8 х 5-6 μm. Орнаментирани са със ситни шипчета.

Местообитание Широколистни и иглолистни гори, главно в низините. Плододава поединично или на групи през есента. Често срещан вид.

Коментар Неядлива гъба.

Сходни видове Видовото име на Russula amoenolens произлиза от особената миризма, която е характерна и отличителна за вида на фона на неприятните миризми свързани с други видове от същата група, като Вонящата гълъбка (Russula foetens), Russula sororia и други. Важни белези са също сиво-кафеникавият цвят на шапката, сивкавото пънче без оцветена основа и лютивият вкус.

Споменатата Russula sororia има сходни цветове и лютив вкус но плодните тела са двойно по-едри и месести.

Russula pectinata според Sarnari е вид гълъбка с неясен статут поради различни интерпретации и вероятно повечето от тях се отнасят именно за R. amoenolens. Това е гълъбка, която в повечето случаи бива описвана с лютив вкус и преобладаващо охреножълт цвят на шапката.

Други близки видове от тази група като Russula praetervisa, Russula insignis и Russula hortensis имат нелютиво месо.

Текста подготви П. Неделев.

Russula amoenolens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 16 Август, 2019 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>