Russula curtipes

Russula curtipes.

Russula curtipes F.H. Møller & Jul. Schäff.
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Няма име.

По света Russule à pied court (френски), Kurzstieliger Leder-Täubling (немски).

Шапка Отначало полукълбовидна, по-късно изпъкнала и накрая плоска, с плитка вдлъбнатина в центъра. Виненолилава или винено-кафеникава, с кремав център. Понякога само с тънка цветна ивица по ръба или изцяло кремава. Повърхността е гладка и суха. Ръбът е изправен и ненабразден. Кожицата се обелва трудно. Диаметър до 12 cm.

Ламели Отначало кремави, после бледоохрени. Гъсти, слабо прираснали, чупливи.

Пънче Късо и дебело, често разширяващо се към шапката и към основата, като придобива формата на пясъчен часовник. Бяло. Повърхността е финонобраздена и суха. Височина до 6 cm.

Месо Бяло, плътно. Липсва миризма. Вкусът е приятен.

Спори Споровият прашец е охреножълт. Спорите са с размери 9-9.5 x 6-7.5 μm. Орнаментирани са с шипчета и имат частично омрежаване.

Местообитание Под бук (Fagus). Плододава поединично или на групи през лятото и есента.

Коментар Неядлива гъба.

Сходни видове Russula curtipes е един от малкото видове гълъбки, за които основен отличителен белег е самото пънче. Спрямо широкия диаметър на шапката, то често изглежда несъразмерно късо, а освен това е стеснено в средната част. Оцветяването на шапката е също типично, но понеже има десетки видове показващи същите цветове, не трябва да се разчита на него. Бледоохрените ламели, липсата на лютивина и местообитанието са другите задължителни белези.

Следват други видове срещащи се в буковите гори.

Близък вид е Russula romellii със сходно оцветяване, но с цилиндрично или бухалковидно пънче, което като дължина се доближава до диаметъра на шапката. Освен това има малко по-тъмен споров прашец.

Russula faginea показва покафеняване по наранените места.

Текста подготви П. Неделев.

Russula curtipes.

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

Russula curtipes.

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 6 Януари, 2019 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>