Russula curtipes

Russula curtipes.

Russula curtipes F.H. Møller & Jul. Schäff.
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Няма име.

По света Russule à pied court (френски), Kurzstieliger Leder-Täubling (немски).

Шапка Отначало полукълбовидна, по-късно изпъкнала и накрая плоска, с плитка вдлъбнатина в центъра. Виненолилава или винено-кафеникава, с кремав център. Понякога само с тънка цветна ивица по ръба или изцяло кремава. Повърхността е гладка и суха. Ръбът е изправен и ненабразден. Кожицата се обелва трудно. Диаметър до 12 cm.

Ламели Отначало кремави, после бледоохрени. Гъсти, слабо прираснали, чупливи.

Пънче Късо и дебело, често разширяващо се към шапката и към основата, като придобива формата на пясъчен часовник. Бяло. Повърхността е финонобраздена и суха. Височина до 6 cm.

Месо Бяло, плътно. Липсва миризма. Вкусът е приятен.

Спори Споровият прашец е охреножълт. Спорите са с размери 9-9.5 x 6-7.5 μm. Орнаментирани са с шипчета и имат частично омрежване.

Местообитание Под бук (Fagus). Плододава поединично или на групи през лятото и есента.

Коментар Неядлива гъба.

Сходни видове Russula curtipes е един от малкото видове гълъбки, за които основен отличителен белег е самото пънче. Спрямо широкия диаметър на шапката, то често изглежда несъразмерно късо, а освен това е стеснено в средната част. Оцветяването на шапката е също типично, но понеже има десетки видове показващи същите цветове, не трябва да се разчита на него. Бледоохрените ламели, липсата на лютивина и местообитанието са другите задължителни белези.

Следват други видове срещащи се в буковите гори.

Близък вид е Russula romellii със сходно оцветяване, но с цилиндрично или бухалковидно пънче, което като дължина се доближава до диаметъра на шапката. Освен това има малко по-тъмен споров прашец.

Russula faginea показва покафеняване по наранените места.

Текста подготви П. Неделев.

Russula curtipes.

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

Russula curtipes.

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula curtipes.

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula curtipes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 21 Юли, 2019 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>