Russula zvarae

Russula zvarae.

Russula zvarae Velenovsky
семейство Russulaceae (Гълъбки)

У нас Няма име.

По света Russule de Zvara, Russule rose tendre (френски), Rubinroter Täubling (немски), Сыроежка Звары (руски).

Шапка Отначало полукълбовидна, по-късно изпъкнала и накрая плоска с вдлъбнатина в центъра. Розово-червена до тъмнорозова, обикновено по-наситена в центъра. Понякога с кафеникав център. Повърхността е суха и матова, в сухо време с напрашен вид и фини пукнатини. Ръбът е изправен, при напълно развити екземпляри – късо набразден. Кожицата се обелва до половината от разстоянието до центъра. Диаметър до 10 cm.

Ламели Отначало бели, по-късно кремави. Умерено гъсти, прираснали, понякога с разклонения.

Пънче Цилиндрично или слабо бухалковидно. Розово или бледорозово, особено в долната част, понякога почти изцяло бяло. Повърхността е напрашена, суха и плитконабраздена. Височина до 10 cm.

Месо Бяло, твърдо и плътно. С приятни миризма и вкус.

Спори Споровият прашец е бял. Спорите са с размери 6.5-8.5 х 5.5-7 μm и орнаментирани със ситни брадавици, някои от които са свързани с връзки.

Местообитание Топли широколистни гори, но главно с дъб (Quercus). Плододава поединично или на групи през лятото и есента. Видът е разпространен в южните части на Европа, но изглежда не е често срещан.

Коментар Неядлива гъба.

Сходни видове Russula zvarae може да се разпознае по розово-червената шапка с матова, финонапукана повърхност, кремавите ламели и розовото пънче. Важно е да се отбележи, че месото е без особен вкус и не люти. Следват някои гълъбки със светли спори и нелютиво месо, с които R. zvarae често се бърка.

Красивата гълъбка (Russula rosea) расте в същите гори и има подобен външен вид. Шапката е яркочервена, понякога изсветляваща от центъра. Месото е много твърдо, а ламелите имат ментолов вкус. Кожицата се бели много трудно.

Russula lilacea има винена шапка с тъмен център, но понякога е по-бледа до розово-винена. Повърхността е суха, напрашена и с фини люспици. Този вид обикновено се среща в асоциация с габъри.

Russula aurora има розово-червена шапка с матова повърхност по която не се виждат пукнатини. Пънчето по правило е изцяло бяло.

Текста подготви П. Неделев.

Russula zvarae. Шапката има матова, финонапукана повърхност, когато е суха.

Russula zvarae.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula zvarae.

Russula zvarae.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula zvarae.

Russula zvarae.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula zvarae.

Russula zvarae.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Russula zvarae. Повърхността е матова.

Russula zvarae. Орнаментацията на спорите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 1 Април, 2023 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>