Виолетова звезданка

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria).

Sarcosphaera coronaria (Jacq.) J. Schröt.
семейство Pezizaceae

синоними Sarcosphaera crassa (Santi) Pouzar, Sarcosphaera eximia (Durieu & Lév.) Maire, Peziza coronaria Jacq.

У нас Виолетова звезданка.

Плодно тяло Първоначално под формата на сфера, лежаща полузаровена в почвата. По-късно, започвайки от най-горната си част, повърхността на сферата се разпуква и придобива чашковидна форма, чийто ръб е накъсан на отделни стърчащи дялове с триъгълна форма. Външната повърхност е белезникава до кафява, гладка и често покрита с остатъци от почва. Вътрешната повърхност е бледо до интензивно розово-виолетова (наподобяваща аметист) и е гладка, но в сухо време може да се напука. Отсъства пънче. Размерът на отделните плодни тела варира и може да достигне до 15 cm в диаметър.

Месо Белезникаво до розово-виолетово, плътно и крехко, в по-сухо време жилаво. Без особени миризма и вкус.

Спори Издължено елипсовидни и с притъпени краища, гладки. Всяка спора съдържа две мастни капки. Размери 13.5-18 х 7-8.5 μm.

Местообитание Гъбата се среща в иглолистни и широколистни гори, например с бор (Pinus) и бук (Fagus). Расте предимно върху варовити почви. Плододава поединично или на групи през пролетта. В литературата понякога се споменава и по-дълъг период на плододаване, включващ лятото и есента.

Природозащитен статус Видът е внесен в Червената книга на Република България с категория „Уязвим“ (VU). Повече информация можете да намерите в електронното издание на Червената книга.

Коментар В книгата Нашите гъби, 1986 (Източник: №1), гъбата е обявена за ядлива след термична обработка (изваряване и изхвърляне на водата). Други автори допълват, че гъбата е без особено качество и е отровна в сурово състояние. (Източници: №7,13,15)

Сходни видове Трудно може да се сбърка с други видове, поради разпукването на плодното тяло и цвета на вътрешната повърхност. Видове от род Peziza имат чашковидни плодни тела от началото на образуването им.

Текста подготви П. Неделев.

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria). Гъбата в горния десен ъгъл е различен вид – Dissingia leucomelaena.

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria). В центъра е снимана шапка на Обикновена масловка (Suillus luteus).

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 25 Март, 2020 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>