Виолетова звезданка

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria).

Sarcosphaera coronaria (Jacq.) J. Schröt.
семейство Pezizaceae

синоними Sarcosphaera crassa (Santi) Pouzar, Sarcosphaera eximia (Durieu & Lév.) Maire, Peziza coronaria Jacq.

У нас Виолетова звезданка.

Плодно тяло Първоначално под формата на кълбо, лежащо полузаровено в почвата. По-късно, започвайки от най-горната си част, повърхността на кълбото се разпуква и придобива чашковидна форма, чийто ръб е накъсан на отделни стърчащи дялове с триъгълна форма. Външната повърхност е белезникава до кафява, гладка и често покрита с остатъци от почва. Вътрешната повърхност е бледо до интензивно розово-виолетова (наподобяваща аметист) и е гладка, но в сухо време може да се напука. Отсъства пънче. Размерът на отделните плодни тела варира и може да достигне до 15 cm в диаметър.

Месо Белезникаво до розово-виолетово, плътно и крехко, в по-сухо време жилаво. Без особени миризма и вкус.

Спори Издължено елипсовидни с притъпени краища, гладки. Всяка спора съдържа две мастни капки. Размери 13.5-18 х 7-8.5 μm.

Местообитание Гъбата се среща в иглолистни гори, например с бор (Pinus) и смърч (Picea), но също в широколистни гори според някои автори. Расте избирателно върху варовита почва. Плододава поединично или на групи през пролетта. В подходящи хабитати понякога се намира в изобилие.

Природозащитен статус Видът е записан в Червения списък на гъбите и Червената книга на Република България с категория „Уязвим“ (VU). Повече информация можете да намерите в електронното издание на Червената книга.

Коментар В книгата Нашите гъби (Източник: №1), гъбата е обявена за ядлива след термична обработка (изваряване и изхвърляне на водата). Други автори допълват, че гъбата е без особено качество и е отровна в сурово състояние. (Източници: №7,13,15)

Сходни видове Трудно може да се сбърка с други видове, поради разпукването на плодното тяло и цвета на вътрешната повърхност. Видове от род Peziza имат плодни тела с чашковидна форма от самото начало.

Sarcopeziza sicula има плодни тела с пурпурночервеникав цвят отвътре и отвън. Разпространен е в средиземноморския регион, където плододава върху почва на открити места. Не е намерен в България все още.

Текста подготви П. Неделев.

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria). Гъбата в горния десен ъгъл е различен вид – Dissingia leucomelaena.

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria). В центъра е снимана шапка на Обикновена масловка (Suillus luteus).

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолетова звезданка (Sarcosphaera coronaria).

Виолетови звезданки (Sarcosphaera coronaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 3 Декември, 2022 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>