Лъжлив трюфел

Лъжлив трюфел (Scleroderma citrinum).

Scleroderma citrinum Pers.
семейство Sclerodermataceae

синоним Scleroderma aurantium sensu auct., Scleroderma vulgare Hornem.

У нас Лъжлив трюфел, Отровна пърхутка.

По света Common earthball (английски), Scléroderme vulgaire (френски), Dickschaliger Kartoffelbovist (немски), Ложнодождевик обыкновенный (руски).

Плодно тяло Почти сферично, понякога на места слабо сплескано и бъбрековидно, с диаметър до 10 cm. Състои се от обвивка (перидий) и спороносен слой (глеба). Обвивката отначало е  гладка и жълтеникава, но скоро след това се напуква, образувайки многобройни брадавици, които са надигнати и са с по-тъмен цвят. При срез обвивката е белезникава до бледовиолетова и с дебелина от 2-4 mm е сравнително месеста. При узряване на спорите обвивката се накъсва и образува отвор с неправилна форма.

Спороносният слой първоначално е белезникав и с плътна, твърда консистенция. Постепенно от центъра навън се оцветява в жълтеникаво, зеленикаво или виолетово и накрая придобива почти черен цвят. Виждат се многобройни бели нишки, които придават мраморен вид на глебата. След това постепенно глебата става прахообразна и с тъмнокафяв цвят.

В основата на плодното тяло се разполагат жълтеникави мицелни хифи. Не се образува пънче.

Месото има специфична металическа или каучукова миризма. Няма особен вкус.

Спори Споровият прашец е тъмнокафяв до черно-кафяв. Спорита са сферични, с диаметър от 7.5 – 12 μm и покрити с шипчета с височина 0.8-1.5 μm и подредени в мрежовиден рисунък.

Местообитание Расте поединично или на групи в широколистни или смесени гори. Плодните тела обикновено са частично или наполовина вкопани в земята. Предпочита кисели почви. Плододава през лятото и есента, но стари плодни тела се откриват и по-късно.

В редки случаи, прикрепени към плодните тела на Scleroderma citrinum, се откриват плодни тела на манатарката Pseudoboletus parasiticus. Счита се, че манатарката паразитира върху Scleroderma citrinum и никой друг вид Scleroderma. Този вид е много рядък в България.

Коментар Счита се за отровна. Може да предизвика стомашно-чревно разстройство при консумиране в сурово или сготвено състояние, особено при по-големи количества. (Източници: №1,2,8,9,12,13)

Сходни видове Трябва да се различи от различни видове ядливи пърхутки от родове като Lycoperdon, Bovista и Calvatia и истинските трюфели от род Tuber.

От други видове Scleroderma, S. citrinum се отличава с жълтия цвят на обвивката, добре изразените, надигнати брадавици и липсата на краче в основата на плодното тяло. Разгледани с помощта на микроскоп, спори с мрежовиден рисунък са характерни за този и за два други вида: Scleroderma bovista (с бледовиолетова обвивка без надигнати брадавици) и Scleroderma meridionale (с пънче).

Текста подготви П. Неделев

Лъжлив трюфел (Scleroderma citrinum). Надигнати брадавици покриват обвивката.

Лъжливи трюфели (Scleroderma citrinum).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 2 Август, 2016 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>