Бисерна гъба

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

Amanita rubescens Pers.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Бисерна гъба, Бисерка, Перлова гъба, Перла.

По света Blusher (английски), Amanite rougissante (френски), Perlpilz (немски), Мухомор розовый (руски).

Шапка Отначало кълбовидна, по-късно полукълбовидна или изпъкнала и накрая плоска. Бледорозова, розово–кафява, червено-кафява, понякога с лек жълтеникав оттенък. Цветовете на шапката са изключително разнообразни при този вид. Покрита с малки бели, сивкави или розовеещи остатъци от общото покривало. Ръбът е изправен и слабо набразден. Диаметър до 15 cm.

Ламели Бели, но почервеняват при нараняване и остаряване. Гъсти и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, луковично-удебелено в основата и с остатъци от общо покривало (волва), с пръстен. Бяло в най-горната част, постепенно преминава в розово-червеникаво надолу. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено и често със зигзаговидно накъсана повърхност. Под него пънчето е покрито с грапавини или власинки. Височина до 15 cm.

Пръстен Широк, увиснал. Бял, бледорозов или бледожълт, с кафеникави брадавици по периферията. Отдолу пръстенът е кремав. Горната повърхност е покрита с бразди, които продължават нагоре по пънчето.

Волва Под формата на червено-кафяви брадавици разположени в редици, обикалящи разширението в основата на пънчето.

Месо Бяло, плътно, с характерен виненочервен цвят на местата, където е наранено или проядено от червеи и други животни. Няма особени миризма и вкус.

Спори Споровият прашец е бял. Спорите са яйцевидни с размер 8-9 х 5-5.5 μm.

Местообитание Расте в широколистни, иглолистни и смесени гори и паркове. Широко разпространен и често срещан вид навсякъде от низините до планините. Плододава от края на пролетта до есента, но най-обилно през лятото.

Коментар Условно ядлива гъба, само след продължителна термична обработка, за обезвреждане на съдържащите се хемолитични вещества, и след обелване на кожицата. Дори и след правилна обработка, някои хора остават чувствителни към нея. Не се препоръчва и поради риск да се сбърка с опасната Пантерка, Amanita pantherina. (Източници: №1,5,6,7,8,9,10)

Сходни видове A. rubescens се различава от други видове Amanita по червенеенето, което се наблюдава след разрязване на месото и по наранените части.

 1. На първо място, силно отровната Amanita pantherina (Пантерка). Различава се по формата на волвата (дебел ръб и улей при пантерката) и ненабраздения пръстен. При пантерката няма промяна на цвета на месото, пънчето и ламелите при нараняване.
 2. Amanita excelsa (Гъстопетниста мухоморка) е подобна по всички параметри, но се различава по сиво-кафявият цвят на шапката, сивкавите брадавици и месото, което остава бяло и не почервенява.
 3. Amanita franchetii (Франшетова мухоморка) също много наподобява Бисерната гъба, но притежава жълтеникави или кремави остатъци от общото покривало. Различава се също и по месото, което остава бяло и не почервенява.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

 

 

 

 

 

 

 

 

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

 

 

 

 

 

 

 

 

Бисерна гъба (Amanita rubescens).

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

 

 

 

 

 

 

 

 

Бисерни гъби (Amanita rubescens).

Бисерни гъби (Amanita rubescens). Месото е почервеняло там, където са дълбали червейчета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бисерна гъба (Amanita rubescens). Частичното покривало още не е разкъсано, но се виждат кафявите брадавици по неговата периферия.

Бисерна гъба (Amanita rubescens). Обърнете внимание на набраздената повърхност на пръстена и пънчето над него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожицата на Бисерната гъба (Amanita rubescens) се обелва лесно до центъра на шапката.

Волва на Бисерна гъба (Amanita rubescens) под формата на няколко редици от червено-кафяви брадавички.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млади Бисерни гъби (Amanita rubescens).

Бисерна гъба (Amanita rubescens).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бисерна гъба (Amanita rubescens).

Бисерна гъба (Amanita rubescens).

Бисерна гъба (Amanita rubescens). При старите гъби белите ламели са често напръскани с червено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 30 Април, 2017 г.

Върни до горе

6 коментара Бисерна гъба

 • Александър Грозданов

  Борис Асьов показва чрез снимки във Фейсбук групата „Гъбите и гъбарите“ как да различаваме A.rubescens от A.pantherina по характерните особеености на волвите им.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=553960077979246&set=gm.582573175121383&type=1&theater

 • Цветана

  Макар че нямам много опит в гъбарството и такива не бера, тази ми прилича на amanita rubescens.
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1005466_10151541368401892_1514368669_n.jpg
  Споделям я заради информацията за мястото на снимката – в Централен Балкан, някъде между вр. Шипка и Прохода на Републиката – т.е. в светлозеления регион 5.
  В рамките на няколко дни срещах много подобни на тази гъби – като се започне от района на Узана до към прохода Вратник, но поради ограничено време нямах възможност да ги заснема, за да може да се каже дали са бисерната, или пантерката. Все пак ако информацията ми е полезна за определянето на регионите.. 🙂

  • pavel

   Благодаря, Цветана! На снимката гъбата действително е Amanita rubescens. Този вид е един от най-разпространените в горите на България и няма да е изненада ако картата на разпространение се запълни щом се съберат достатъчно съобщения.

 • Начинаещ

  Набразден пръстен + розов оттенък достатъчни ли са за сигурно различаване.

 • Начинаещ

  Ако да, защо е този страх от грешки.
  https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/Perlpilz.htm – тук например я опредлят като първокласна трапезна гъба, а от коментара става ясно, че я смятат за лесно разпознаваема.

  • pavel

   Тя е лесно разпознаваема за хора с натрупан опит в различаването на видове Amanita. Разбира се, отначало това не е толкова лесно и за това предупрежденията са валидни. Някои хора дори бъркат бисерната гъба със сърнелите.

   Набразденият пръстен и розовият оттенък са важни белези за този вид, но е правилно да се търси пълно сходство с всички описани белези.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>