Жълта рогачка

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

Hydnum repandum L.
семейство Hydnaceae

синоним Dentinum repandum (L.) Gray

У нас Жълта рогачка, Жълта сърненка, Жълта сърнена рогачка, Овчи крак.

По света Wood hedgehog, Hedgehog mushroom (английски), Pied-de-mouton (френски), Semmel-Stoppelpilz (немски), Ежовик желтый (руски).

Шапка С бял или жълтеникав цвят, с неправилна форма, първоначално изпъкнала с подвит ръб, по-късно плоска или вдлъбната в средата.  Повърхността е суха, кадифена, неправилно нагъната, при по-старите екземпляри леко напукана. До 15 cm в диаметър.

Пънче До 8 cm, цилиндрично или бухалковидно, бяло, често ексцентрично разположено спрямо шапката.

Месо Бяло, твърдо, със слаба миризма и леко-горчив вкус.

Иглички Игличките на спорообразувщия слой са бели до белезникави, низбягващи по пънчето, крехки и лесно се отделят от шапката. При най-младите екземпляри са трудно забележими.

Спори Споровият прах е бял.

Местообитание Расте в широколистни, иглолистни и смесени гори, често на групи, от средата на лятото до края на есента.  (VII-XI).

Коментар Добра ядлива гъба. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Отличните вкусови качества на Жълтата рогачка са високо ценени из северното полукълбо, затова и тя присъства на почти всички европейски пазари. Тъй като е често срещана и лесна за идентификация, тя е високо ценена от почитателите на ядливи гъби и у нас. В сушено състояние се използва за приготвяне на гъбено брашно.

Сходни видове Сходен ядлив вид е Hydnum rufescens (Terracotta hedgehog), а основната разлика е в цвета на шапката – при Hydnum rufescens тя има червеникав оттенък. Hydnum albidum е друг вид с почти чисто бели плодни тела. Расте в южни широколистни и иглолистни гори и се среща рядко.

Наскоро бяха обявени няколко нови вида Hydnum в Европа. Те се различават сравнително трудно и за правилното им определяне се налага анализ с микроскоп.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

Жълти рогачки (Hydnum repandum). Игличките се спускат надолу по пънчето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жълта рогачка (Hydnum repandum). Игличките погледнати отблизо.

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

 

 

 

 

 

 

 

 

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

 

 

 

 

 

 

 

 

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

Жълти рогачки (Hydnum repandum).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 26 Август, 2017 г.

Върни до горе

9 коментара Жълта рогачка

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>