Lysurus cruciatus

Lysurus cruciatus.

Lysurus cruciatus (Lepr. & Mont.) Lloyd
семейство Phallaceae

У нас Няма име.

По света Stinkender Fingerpilz (немски).

Местообитание Вероятно предпочита южни, топли местности и богати почви повлияни от човешка дейност. Среща се например в градини и оранжерии, както и на открити места, върху компост, оборска тор, гниеща дървесина или слама. Въпреки това, срещите с този вид са случайни и изключително редки. Сезон — пролет до есен.

*Сниманият екземпляр от М. Славова е намерен в запустяла нива близо до гр. Петрич през ноември 2016 г.

*Р. Чавгова намира група плодни тела на поляна под овцеферма в гр. Хисаря, май и юни 2023 г.

Статия за откриването на вида в България: Lysurus cruciatus (Phallales) – first record in Bulgaria and southeastern Europe, B. Assyov & V. Gashtarov, Mycologia Balcanica 4, 2007.

Коментар Гъба с неизвестна ядливост.

Сходни видове Плодното тяло на Lysurus mokusin има копиевидна форма, като спорообразуващата част не се разделя на отделни сегменти както при Lysurus cruciatus.

Lysurus cruciatus.

Lysurus cruciatus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lysurus cruciatus.

Lysurus cruciatus.

Lysurus cruciatus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 27 Септември, 2023 г.

Върни до горе

1 comment to Lysurus cruciatus

  • pavel

    Откриването на вида в България бе споменато в статия във вестник „Фактор“ през октомври 2006 г.

    В началото на октомври е направено още едно откритие. Виктор Гащтаров е намерил около Петричко нов вид гъба, която се оказва непозната до този момент не само в България, но и за цяла Източна Европа. Гъбата се казва Lysurus cruciatus. Интересното за нея е, че е тропически вид, който е чужд и пренесен в Европа. За първи път е намерен на нашия континент през 1902 година в Германия и по същото време в Англия. По-късно се появяват и други находища в Западна Европа. В централната част на континента тя се намира само в Чехия. Откритието в Петричко е придизвикало огромен интерес сред учените. Видът, намерен там, спада към т.нар. гъби-цветя, за тях е характерно, че спорите им образуват една черна, слузеста маса, която мирише неприятно. Това обаче не е случайно, казва още Борислав Асьов, защото тези гъби разчитат на разпространението си главно на мухи.

    Цитираният текст е публикуван в сайта Bourgas.org (http://www.bourgas.org/displaynewsbg/22519)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>