Червена мухоморка

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Amanita muscaria (L.) Lam.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Червена мухоморка.

По света Fly agaric (английски), Fausse oronge, Amanite tue-mouche (френски), Fliegenpilz (немски), Мухомор красный (руски).

Шапка Отначало кълбовидна, после полукълбовидна до изпъкнала и накрая плоска, до леко вдлъбната. Яркочервена до оранжево-червена. Повърхността е гладка, лъскава и лепкава, покрита с множество пирамидални, бели или жълтеникави брадавици – остатъци от общо покривало. Брадавиците понякога опадат, особено под въздействието на дъжд. Ръбът е съвсем леко набразден. Диаметър до 30 cm. Понякога се намират и екземпляри с по-бледи шапки от самото начало и те се смятат от някои автори като вариетети. Такива са Amanita muscaria var. aureola и Amanita muscaria var. formosa.

Ламели Бели, нагъсто разположени и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, луковично-удебелено в основата с остатъци от общото покривало (волва), с пръстен. Бяло. Пънчето понякога пожълтява вследствие на измиването на пигмент от шапката. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено. Под него пънчето е покрито с груби власинки. Височина до 25 cm.

Пръстен Широк, висящ. Бял, като по периферията му се намират малки бели до жълтеникави брадавици. Горната повърхност е гладка или фино набраздена вертикално.

Волва Под формата на няколко редици от бели брадавици, обикалящи разширението в основата на пънчето.

Месо Бяло, но под кожицата на шапката е възможно да има жълта до червена ивица. Няма особени миризма и вкус.

Спори Споровият прах е бял. Размерите на спорите са 9.5-10.5 х 7-8 μm.

Местообитание Расте в иглолистни и широколистни гори. Гъбата образува микориза с широк кръг дървесни видове, благодарние на което е разпространена по цял свят, като у нас се среща главно със смърч (Picea), бреза (Betula), бор (Pinus) и бук (Fagus) по планините. Плододава през лятото и есента.

Коментар Червената мухоморка е най-добре познатата гъба от детските илюстрации и фолклора. Тя се смята за силно отровна. (Източници: №1,2,5,6,7,8,9,10) Съдържа в себе си два алкалоида – мускарин и мускаридин, както и халюциногенното вещество буфотенин. От незапомнени времена мляко с натрошени вътре парченца червена мухоморка се използва за борба с мухи и насекоми. Симптомите на отравяне се проявяват сравнително бързо, след 1 до 4 часа, и са много различни за различните хора. Някои хора я консумират в известни количества, за да получат халюцинации – тази черта на червената мухоморка е известна още от ритуалите на сибирските и финландските шамани. Смята се, че сушените шапки съдържат от пет до десет пъти по-силен халюциноген от пресните.

Сходни видове Сходен вид с червена шапка е ядливата Булка гъба (Amanita caesarea).  При A. caesarea ламелите и пънчето са жълти, докато при A. muscaria те са бели.

Amanita regalis, е един рядък вид Amanita, който се среща в иглолистни гори в Европа. Той се различава от A. muscaria по това, че гуглата е кафява вместо червена и е покрита с жълтеникави, а не бели, брадавици.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Шапката е покрита с многобройни, малки, бели брадавици.

Червени мухоморки (Amanita muscaria). Белите ламели, пънче и пръстен са видими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Пънчето с удебелена основа. Волвата се състои от бели брадавици разположени в редици близо до основата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria). Месото е бяло, но под кожицата то може да е оцветено жълто до червено.

Млади Червени мухоморки (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млада Червена мухоморка (Amanita muscaria).

Брадавиците на Червената мухоморка (Amanita muscaria) могат да се отмият при дъжд.

 

 

 

 

 

 

 

Червена мухоморка (Amanita muscaria) с избледняла шапка.

Стари Червени мухоморки (Amanita muscaria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 11 Декември, 2014

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>