Ливадна печурка

Ливадни печурки (Agaricus arvensis).

Agaricus arvensis Schaeffer
семейство Agaricaceae (Печуркови)

У нас Ливадна печурка, Горско-ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Дебелкиня.

По света Horse mushroom (английски), Agaric des jachères (френски), Weißer Anis-Champignon (немски), Шампиньoн полевой (руски).

Шапка Яйцевидна в началото, после полукълбовидна с подвит ръб, по-късно плоска и широка с изправен ръб. Бяла, пожълтява слабо при допир и при престояване, понякога бледокафява при по-старите екземляри. До 15 cm в диаметър.

Ламели Свободни от пънчето, гъсти. Първоначално белезникави, после сиво-розови и накрая покафеняват до кафяво-черни. Сравнително късно потъмняват. Неразтворени, гъбите наподобяват други гъби с бели ламели.

Пънче Високо до 15 cm, плътно, по-късно с куха сърцевина, със същия цвят като шапката, цилиндрично или леко удебелено в основата. Повърхността е гладка.

Пръстен Широк, висящ и траен. Оформен от двойна мембрана, долният пласт с формата на звезда или зъбно колело.

Месо Месото на шапката е дебело, сочно, белезникаво, с миризма на анасон, при нараняване остава бяло или пожълтява слабо. Месото в основата на пънчето не пожълтява. Вкусът е приятен.

Спори Споровият прах е тъмнокафяв. Размерът на спорите е 6-8 х 4.5-6 μm.

Местообитание Расте в пасища и тревисти места, между храсталаци и в овощни градини от края на пролетта до късна есен (V-XI).

Коментар Отлична ядлива гъба. (Източници: №1,2,5,7,8,9,10) Употребява се в свежо състояние, сушена и консервирана.

Сходни видове Ливадната печурка може да се сбърка със следните гъби, които трябва да се познават:

 1. Amanita spp. По поляни у нас се среща Едролюспестата мухоморка (Amanita vittadinii). Други видове мухоморки, които са бели на цвят, се срещат в горите, но е възможно да се открият и по краищата на гори. Това са силно отровните Бяла мухоморка (Amanita verna), Бяла леплива мухоморка (Amanita virosa), Зелена мухоморка (бял вариетет, Amanita phalloides var. alba), но и други видове мухоморки: Шишарковидна мухоморка (Amanita strobiliformis), Шипоглава мухоморка (Amanita echinocephala), Яйцевидна мухоморка (Amanita ovoidea), Жълта мухоморка (Amanita citrina), Сива мухоморка (бял вариетет, Amanita vaginata var. alba) и други. При тези гъби има остатъци от общото покривало (волва) около основата на пънчето и се наблюдават предимно бели ламели, а не кафяви.
 2. Agaricus xanthodermus (Карболова печурка). Също расте в овощни градини и затревени места. Месото в основата на пънчето при нея пожълтява силно. Най-характерният белег обаче е силна и неприятна миризма на карбол или мастило, която се запазва и по време на готвене.
 3. Agaricus spp. от секция Arvenses. Съществуват няколко близки вида, които са групирани в таксономическата секция Arvenses. Те се различават трудно на базата на хабитат, размер, миризма и микроскопични белези. Сред тези, които се срещат на затревени места, са следните. Agaricus osecanus (=A. nivescens) има слаба миризма на горчив бадем и по-малки спори (5-6 х 4-4.5 μm). Agaricus urinascens (=A. macrosporus) понякога достига впечатляващи размери (до 25-30 сm на шапката) и се отличава най-достоверно по по-едрия размер на спорите (8-12 х 5.5-6.5 μm). Други печурки от секция Arvenses, които са подобни на Agaricus arvensis, но се срещат в горски условия, са Клубеновидна печурка (Agaricus essettei), Охрена горска печурка (Agaricus sylvicola) и Agaricus macrocarpus.
 4. Agaricus spp. От други печурки, които се срещат на затревени веста, Agaricus arvensis се различава на базата на белези като размер, миризма, структура на пръстен и други.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Млади Ливадни печурки (Agaricus arvensis). Месото в основата на пънчето остава бяло и не пожълтява при срез. Ламелите са първоначално белезникави.

Ливадна печурка (Agaricus arvensis).Частичното покривало още не се е разкъсало. Звездовидният пласт е характерен белег. Ръбът на шапката е подвит.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млади Ливадни печурки (Agaricus arvensis).

Млада Ливадна печурка (Agaricus arvensis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млади Ливадни печурки (Agaricus arvensis). Основите на пънчетата обикновено са неразширени.

Млада Ливадна печурка (Agaricus arvensis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ливадна печурка (Agaricus arvensis). Ламелите са бледи дълго време.

Ливадна печурка (Agaricus arvensis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ливадни печурки (Agaricus arvensis).

Ливадни печурки (Agaricus arvensis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ливадна печурка (Agaricus arvensis). При остарелите гъби ламелите са черно-кафяви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 10 Юни, 2023 г.

Върни до горе

5 коментара Ливадна печурка

 • ПЕТЬО

  ЗДРАВЕЙТЕ,от всички печурки коя е с най добри вкусови качества аз съм опитвал само ливадна

 • Мартина

  Не са ли всички еднакви 🙂

 • И Ливадната, и Полската са хубави, като първата е по-ароматна и по-крехка. Горската също не е лошо, тя боядисва съдовете в тъмночервено при варене. Но за мен лично най-вкусна е Царската. Тя е по-жълта и предпочита планинските места, но се среща рядко.

 • Йорданка Христова

  В двора от миналата година ми се появиха гъби „Ливадна печурка“Миналата година не посмях даги ям, но сега започнах и са много всусни!А аромата е страхотен!!

  • Боримир Ангелов

   Аз сега съм в положението Ви от миналата година. До оборската тор в двора ми има гъби които много наподобяват печурки, но съм притеснен да ги консумирам. Мисля да ги оставя да пораснат, та да видя дали ще им потъмнеят ламелите.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>