Горска печурка

Горски печурки (Agaricus sylvaticus).

Agaricus sylvaticus Schaeff.
семейство Agaricaceae (Печуркови)

*Латинското име понякога се изписва Agaricus silvaticus.

синоним Agaricus haemorrhoidarius Schulzer

У нас Горска печурка, Кафява горска печурка, Кървавочервена печурка.

По света Blushing wood mushroom (английски), Agaric des forêts (френски), Kleiner Waldchampignon (немски), Шампиньон лесной (руски).

Шапка Отначало полукълбовидна, по-късно изпъкнала и накрая плоска, понякога със слабо изразена гърбица. Покрита с кафяви или червеникаво-кафяви влакнести люспи върху по-светъл кафеникав фон. Разположението и формата на люспите варират. Те могат да са гъсто разположени или малко на брой и отдалечени. Повърхността е суха и почервенява при нараняване. Ръбът е изправен и слабо провиснал. Диаметър до 12 cm.

Ламели Отначало розово-сиви, после розово-червени и накрая тъмнокафяви. Гъсти и свободни от пънчето. Ръбът често е светъл и слабо назъбен.

Пънче Цилиндрично, с разширена основа наподобяваща луковица или понякога слабо бухалковидно. С ципест пръстен разположен в горната част. Бяло до кафеникаво. Повърхността е гладка над пръстена и влакнеста под него. В долната част се образуват люспици, които може да са бели или оцветени кафяви. Почервенява след нараняване. Височина до 15 cm.

Пръстен Еднослоен или двуслоен (когато е покрит с люспи отдолу). Отгоре бял, по-късно кафяв и гладък. Отдолу кафяв и влакнест, понякога с кафяви люспи. Изправен или увиснал, а ръбът може да е целокраен или назъбен.

Месо Бяло, но скоро почервенява в областта на шапката и горната част на пънчето, както и в повърхностните зони на пънчето. По-слабо почервенява в долната част на пънчето. Миризмата и вкусът са приятни.

Спори Споровият прашец е черно-кафяв. Спорите са с размери 4.5-6.5 х 3-4 μm.

Местообитание Обикновено във вътрешността на иглолистни и широколистни гори. Плододава поединично или на групи през лятото и есента. Широко разпространен вид.

Авторите разделящи A. sylvaticus от A. haemorrhoidarius смятат, че те имат различна екология, като първият вид обитава иглолистни, а вторият широколистни гори.

Коментар Ядлива гъба. (Източници: №1,2,3,5,7,8,9,10,12,13,15)

Сходни видове Както бе споменато, не всички автори разглеждат A. sylvaticus и A. haemorrhoidarius като един и същ вид. Твърди си, че освен по местообитание, A. haemorrhoidarius се отличава и с по-едро плодно тяло с дебело и бухалковидно пънче (вместо цилиндрично с разширена основа), по-скоро влакнеста, а не люспеста шапка, по-интензивно почервеняване, по-дебел и двуслоен пръстен и по-големи спори. Според Parra изменчивостта в рамките на вида е твърде голяма и не се наблюдава постоянство в разликите между гъби от различни колекции.

Agaricus langei (Печурка на Ланге) е една сходна печурка с кафява, влакнесто-люспеста шапка и почервеняващо месо. Пънчето е цилиндрично, без люспици в долната част и без луковично разширение в основата. Има различна микроскопична характеристика.

Срещат се и други, по-редки видове печурки с порозовяващо или почервеняващо месо като Agaricus depauperatus, Agaricus impudicus, Agaricus bohusii (Бохусова печурка – расте на характерни кичури), Agaricus benesii (Дребнолюспеста печурка) и други.

Ако A. sylvaticus се събира за храна, трябва да се проверят всички белези и особено почервеняването на месото и отсъствието на пожълтяване в основата на пънчето. Някои отровни видове печурки като Agaricus moelleri (Печурка на Мьолер) и Agaricus phaeolepidotus растат в горите, имат люспести шапки, неприятни химически миризми и пожълтяват в основите на пънчетата. При тях не се наблюдава почервеняване.

Текста подготви П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Горски печурки (Agaricus sylvaticus).

Горски печурки (Agaricus sylvaticus). Месото почервенява, особено в горните части.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Горска печурка (Agaricus sylvaticus). Долната част на пънчето е люспеста.

Горски печурки (Agaricus sylvaticus). Пънчето е разширено в основата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Горски печурки (Agaricus sylvaticus). Шапките са кафяви и люспести.

Млада Горска печурка (Agaricus sylvaticus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Горски печурки (Agaricus sylvaticus).

Горски печурки (Agaricus sylvaticus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 1 Ноември, 2021 г.

Върни до горе

2 коментара Горска печурка

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>