Обикновена дипленка

Обикновена дипленка (Gyromitra esculenta).

Gyromitra esculenta (Pers.) Fr.
семейство Discinaceae

У нас Обикновена дипленка, Мечо ухо, Сплесната бучка.

По света False morel (английски), Fausse morille (френски), Frühjahrs-Giftlorchel (немски), Строчок обыкновенный (руски).

Плодно тяло Състои се от шапка и пънче. Общата височина е до 10 cm.

Шапка С неправилна форма, неравномерно издута и сплескана, образуваща или не отделни дялове. Червеникаво-кафява, виненокафява, светлокафява или тъмнокафява. Гънки и бръчки се вият по повърхността. Ръбът е свободен, но подвит към пънчето. Връзката с пънчето се осъществява на няколко места от долната страна на шапката. Диаметър до 10 cm.

Пънче Цилиндрично или неравномерно разширено в основата или в друга част, в някои случаи раздвоено. Белезникаво или кремаво, гладко или с дребни кафеникави люспици.

Месо Тънко, влажно, крехко и еластично. Белезникаво или бежово. При срез се виждат отделни кухини на мястото на свързване на шапката с пънчето. Пънчето е кухо. Няма особени миризма и вкус.

Спори Споровият прашец е бял. Спорите са елипсовидни, с размери 16-21 x 6-10 μm (по Breitenbach & Kränzlin) и гладка повърхност. Съдържат по две мастни капки.

Местообитание В иглолистни и смесени гори, особено при наличие на борове (Pinus). Плододава върху почва поединично или на групи през пролетта (март до май). Видът е широко разпространен, но непредсказуем и не особено често срещан. Случвало се е през някои сезони да плододава обилно.

Коментар Съдържа гиромитрин и може да предизвика синдром на гиромитрено гъбно отравяне и смърт. (Източници: №5,6,7,8,12,13,15) Гъбата в миналото се е считала за ядлива след обработка – неколкократно изваряване с изхвърляне на вода или сушене. Мнозина са консумирали гъбата без явни признаци на отравяне и продължават да го правят с риск за здравето си. Ние смятаме гъбата за опасно отровна и съветваме да не се събира за консумация в никакъв случай.

Сходни видове Плодните тела на Обикновената дипленка показват вариации във формите на шапката, както и в размера. Оцветяването също варира, но в повечено случаи се долавя червеникав оттенък, който е типичен за този вид. При други дипленки, като Гигантската (Gyromitra gigas) и Gyromitra ticiniana липсва червеникав цвят и гънките са по-прости и по-неравномерни. Gyromitra fastigiata е рядък вид дипленка, при който се наблюдава седловидно сгъната шапка. Някои видове дипленки като Зърнеста дисцина (Gyromitra perlata), Жълто-бяла дисцина (Gyromitra leucoxantha), Gyromitra accumbens, Gyromitra martinii, Gyromitra melaleuca и други имат паничковидни плодни тела с липсващи или слабо развити пънчета.

Не бива да се бърка със смръчкулите, като Обикновена смръчкула (Morchella esculenta) и Висока смръчкула (Morchella elata). Тези видове са популярни ядливи гъби и не съдържат гиромитрин. При тях шапките са разделени от ребра на равномерни килийки. При вертикален срез се вижда една кухина, обща за шапката и пънчето.

При Напръстника (Verpa conica) и Набръчкания напръстник (Verpa bohemica) пънчето се захваща само в най-горната част на шапката, без да образува отделни кухини.

Всички споменати дотук видове от родовете Gyromitra, Morchella и Verpa са гъби плододаващи единствено през пролетта. Gyromitra infula е вид с лятно-есенен сезон на плододаване.

Текста подготви П. Неделев.

Обикновена дипленка (Gyromitra esculenta). Шапката е червеникаво-кафява и нагъната.

Обикновена дипленка (Gyromitra esculenta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновена дипленка (Gyromitra esculenta). Пънчето е светло и добре оформено.

Обикновени дипленки (Gyromitra esculenta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени дипленки (Gyromitra esculenta).

Обикновени дипленки (Gyromitra esculenta).

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновени дипленки (Gyromitra esculenta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 19 Февруари, 2023 г.

Върни до горе

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>