Булка гъба

Булки (Amanita caesarea). Ламелите са жълти.

Amanita caesarea (Scop.) Pers.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Булка гъба, Булница, Яйченик.

По света Caesar’s mushroom (английски), Oronge (френски), Kaiserling (немски), Императорский гриб (руски), Ovolo (италиански).

Шапка Отначало кълбовидна до яйцевидна, по-късно полукълбовидна и накрая плоска, със слабо изразена гърбица. Червена, оранжево-червена или златистожълта. Повърхността е най-често гола, гладка, суха и лъскава, и в редки случаи покрита с едри, парцалести остатъци от общо покривало. Ръбът е много ясно набразден. Диаметър до 20 cm.

Ламели Жълти, нагъсто разположени и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, в основата обхванато от остатъка от общото покривало (волва), с пръстен. Жълто. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено. Под него пънчето е гладко. Височина до 12 cm.

Пръстен Широк, висящ. Жълт. Горната повърхност е фино набраздена.

Волва Под формата на бяла, кожеста торбичка обгръщаща основата на пънчето. Тя е значително по-широка от пънчето и обикновено отстои от неговата повърхност.

Месо Белезникаво, жълтеникаво под кожицата на шапката, с приятни миризма и вкус.

Спори Споровият прах е бял до жълтеникав.

Местообитание Расте в широколистни гори и храсталаци, обикновено в асоциация с дъбове (Quercus) и кестен (Castanea). Предпочита топли, сухи и припечни места с по-рядка растителност. Среща се в низините и планините до около 1000 m надморска височина. Плододава от края на пролетта до есента (V-X).

Видът е добре разпространен в България и в някои райони при подходящи условия е често срещана гъба. В Европа обаче видът има сравнително ограничено разпространение. Среща се на Балканския полуостров и в Италия, Франция и Испания. В страните от централна Европа е по-рядък, като най-северните съобщения са от южните части на Полша, Германия и Белгия. Отсъства в северна Европа и Британските острови.

Природозащитен статус Видът е внесен в Червената книга на Република България с категория „Уязвим“ (VU).

Коментар Добра ядлива гъба. (Източници: №1,2,5,6,8,9,10) Отличните вкусови качества на Булката са известни още от римско време. Подходяща е за употреба, както в свежо състояние, така и сушена, маринована и стерилизирана.

Сходни видове Сходен вид е отровната Червена мухоморка (Amanita muscaria). При A. muscaria ламелите и пънчето са бели, а волвата е под формата на няколко редици от брадавици в основата на пънчето.

Събирането на неразтворени гъби крие риск да се сбърка и с други опасни видове мухоморки (Amanita) като Зелената мухоморка (Amanita phalloides) и Бялата мухоморка (Amanita verna).

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Млади Булки (Amanita caesarea). Общото покривало е ципесто и покрива шапките.

Млада Булка (Amanita caesarea). Волвата е бяла и представлява торбичка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булка (Amanita caesarea). Ръбът на шапката има добре изразени бразди.

Булки (Amanita caesarea). Обикновено липсват остатъци от общо покривло върху шапката, но ако присъстват, те са едри, бели и парцалести.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булка (Amanita caesarea). Неразвито плодно тяло.

Булки (Amanita caesarea). Млади плодни тела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булка (Amanita caesarea). Срязана неразвита гъба.

Булки (Amanita caesarea). Обезцветените екземпляри са заразени с паразитната гъба Mycogone rosea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булки (Amanita caesarea). Рядка дъбова гора е типично местообитание.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 13 Май, 2021 г.

Върни до горе

4 коментара Булка гъба

 • Пламен Милев

  Най-вкусната от всички гъби

 • Реалофил

  С този природозащитен статус може ли да се бере или не.В смисъл 4-5 гъби може ли да се събират за пробване или не си струва да се пробва изчезващ вид,не съм ял такива .

  • pavel

   Това, че една гъба е включена в Червената Книга и има природозащитен статус, не означава, че е забранена за събиране от любители гъбари. Разбира се, не е позволено брането на гъби в резервати и други защитени територии.

 • Dob

  Тия дни ми попаднаха няколко, но две от тях са по-бледи на места с бяло-розов отенък. В една група във ФБ едно момче коментира че са болни от mycogone rosea. Може ли да е вярно, и ако е така това влияе ли на хранителните им качества?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>