Булка гъба

Булки (Amanita caesarea).

Amanita caesarea (Scop.) Pers.
семейство Amanitaceae (Мухоморкови)

У нас Булка гъба, Булница, Яйченик.

По света Caesar’s mushroom (английски), Oronge (френски), Kaiserling (немски), Императорский гриб (руски), Ovolo (италиански).

Шапка Отначало кълбовидна до яйцевидна, по-късно полукълбовидна и накрая плоска, със слабо изразена гърбица. Червена, оранжево-червена или златистожълта. Повърхността е най-често гола, гладка, суха и лъскава, и в редки случаи покрита с едри, парцалести остатъци от общо покривало. Ръбът е много ясно набразден. Диаметър до 20 cm.

Ламели Жълти, нагъсто разположени и свободни от пънчето.

Пънче Цилиндрично, в основата обхванато от остатъка от общото покривало (волва), с пръстен. Жълто. Над пръстена пънчето е вертикално набраздено. Под него пънчето е гладко. Височина до 12 cm.

Пръстен Широк, висящ. Жълт. Горната повърхност е фино набраздена.

Волва Под формата на бяла, кожеста торбичка обгръщаща основата на пънчето. Тя е значително по-широка от пънчето и обикновено отстои от неговата повърхност.

Месо Белезникаво, жълтеникаво под кожицата на шапката, с приятни миризма и вкус.

Спори Споровият прах е бял до жълтеникав.

Местообитание Расте в широколистни гори и храсталаци, обикновено в асоциация с дъбове (Quercus) и кестен (Castanea). Предпочита топли, сухи и припечни места с по-рядка растителност. Среща се в низините и планините до около 1000 m надморска височина. Плододава от края на пролетта до есента (V-X).

Видът е добре разпространен в България и в някои райони при подходящи условия е често срещана гъба. В Европа обаче видът има сравнително ограничено разпространение. Среща се на Балканския полуостров и в Италия, Франция и Испания. В страните от централна Европа е по-рядък, като най-северните съобщения са от южните части на Полша, Германия и Белгия. Отсъства в северна Европа и Британските острови.

Природозащитен статус Видът е записан в Червения списък на гъбите в България с категория „Уязвим“ (VU). (Red List of fungi in Bulgaria, M. M. Gyosheva, C. M. Denchev, E. G. Dimitrova, B. Assyov, R. D. Petrova & G. T. Stoichev, Mycologia Balcanica 3, 2006)

Коментар Добра ядлива гъба. (Източници: №1,2,5,6,8,9,10) Отличните вкусови качества на Булката са известни още от римско време. Подходяща е за употреба, както в свежо състояние, така и сушена, маринована и стерилизирана.

Сходни видове Сходен вид е отровната Червена мухоморка (Amanita muscaria). При A. muscaria ламелите и пънчето са бели, а волвата е под формата на няколко редици от брадавици в основата на пънчето.

Събирането на неразтворени гъби крие риск да се сбърка и с други опасни видове мухоморки (Amanita) като Зелената мухоморка (Amanita phalloides) и Бялата мухоморка (Amanita verna).

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Млади Булки (Amanita caesarea). Общото покривало е ципесто и покрива шапките.

Млада Булка (Amanita caesarea). Волвата е бяла и представлява торбичка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булка (Amanita caesarea). Ръбът на шапката има добре изразени бразди.

Булки (Amanita caesarea). Обикновено липсват остатъци от общо покривло върху шапката, но ако присъстват, те са едри, бели и парцалести.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булки (Amanita caesarea).

Булка (Amanita caesarea). Ламелите и пънчето са жълти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булка (Amanita caesarea). Неразвито плодно тяло.

Булка (Amanita caesarea). Срязана неразвита гъба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булки (Amanita caesarea). Неразвити плодни тела.

Булка (Amanita caesarea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булки (Amanita caesarea). Млади плодни тела.

Булки (Amanita caesarea). Редките дъбови гори и горските граници са типични местообитания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Булки (Amanita caesarea).

Булки (Amanita caesarea). Обезцветените екземпляри са заразени с паразитната гъба Mycogone rosea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 23 Декември, 2023 г.

Върни до горе

5 коментара Булка гъба

  • Пламен Милев

    Най-вкусната от всички гъби

  • Реалофил

    С този природозащитен статус може ли да се бере или не.В смисъл 4-5 гъби може ли да се събират за пробване или не си струва да се пробва изчезващ вид,не съм ял такива .

  • Dob

    Тия дни ми попаднаха няколко, но две от тях са по-бледи на места с бяло-розов отенък. В една група във ФБ едно момче коментира че са болни от mycogone rosea. Може ли да е вярно, и ако е така това влияе ли на хранителните им качества?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>